Sponsor İçerik

İnternetten Günde 10 Dolar Nasıl Kazandım

En İyi Yerli Freelancer Siteleri İncelemesi ve Önerilerim

En İyi Yerli Freelancer Siteleri İncelemesi
En İyi Yerli Freelancer Siteleri İncelemesi

En iyi yerli freelancer siteleri özellikle pandeminin artması ile daha fazla önem kazandı. Gerek çalışma şartları gerekse kazanç bakımından oldukça iyi sektör olduğunu yavaş yavaş anlıyoruz. Amerika gibi gelişmiş ülkelerde insanlar birden farklı işlerde yarı zamanlı çalışarak kazançlarını katlıyorlar. Elbette vergilendirme sistemleri de buna göre gelişmiş şekilde. Yarı zamanla çalışsalar bile sigorta ve diğer vergileri oluyur. Bu, çalışan bakımından oldukça iyi yöntem. Fakat ülkemizde bu şekilde çalışmak için ne sistem yeterli ne de insanlar tam olarak işleyişi bilmektedir. Bu yazımda sizlere benim de zaman zaman iş yaptığım en iyi yerli freelancer siteleri hakkında bilgi vermek istedim. Amacım ise pandemi döneminde bu sektöre adım atmak isteyenlere yol göstermek. Belki pandemi sonrası da bu işe devam ederek daha fazla kazanç elde edebilirler. İncelemelere başlamadan önce freelance nedir? sorusunun cevabını verelim.

Bu içeriğimdeki ana başlıklar şu şekildedir:

Freelance Çalışma Yöntemi Nedir?

Türkçe kaşılığı olarak serbest çalışma modeli denilebilir. Özellikle dijital sektörler için oldukça kurtarıcı bir alandır. Pandemi dönemi ile birlikte önemi daha fazla arttır. Sektörel açısından maddi olarak oldukça avantajlıdır. Bununla birlikte freelance çalışanları yaşam tarzı açısından daha özgürlerdir. Genel olarak çalışma alanı veya zamanı belli değildir. Bu tamamen freelance çalışanın tercihine göre değişir.

Bu çalışma modelinde önemli olan alınan işin zamanında teslim edilmesidir. Ne zaman, nerede ve ne şekilde çalıştığınız kimsenin umrunda değildir. Durum böyle olunca serbest çalışan insanlar özel hayatlarına daha fazla zaman ayırabiliyorlar. Özellikle bilginin para ettiği bu çağda beş dakikalık işler için bin lira bile kazananlar yok değildir. Kendimden örnek vermem gerekirse ben beş dakika içinde yüz lira kazanabildim. Bu kazanç ise bir freelancer pazarında sunduğum görsel temizleme işiydi. Görselin arka planını silmem istendi ve karşığında yüz lira aldım. Akşam dokuz gibi aldığım işi yaklaşık beş dakika içinde yaptım. Yarım saat sonra teslim ettim. Buna benzer eminim birçok çalışan kişiye denk gelebilirsiniz. Tek sıkıntı ise bu tarz işlerin her zaman gelmemesidir. Ancak işi rayına oturtursanız belirli bir müşteri kitleniz olmaktadır.

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Elbette dışarıdan bakıldığı gibi kolay veya zor olmayabiliyor. Bu tamamen sizin kişisel özellikleriniz ile alakalıdır. Freelance çalışanların genellikle sevdiği avantajları şu şekilde sıralayabilirim:

  • Çalışma yeri veya saati size kalmıştır. Önemli olan işi zamanında teslim etmektir.
  • İşiniz ne kadar yoğun olabileceğini kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Aşırı zamanlar iş almıyorsunuz mesela veya karşılıklı anlaşarak erteliyorsunuz.
  • Tatil kavramı yoktur. Her zaman tatilde gibi yaşarlar. Çünkü diledikleri yerde işlerini yapabilirler. Genel olarak bir PC ve intertin olması yeterlidir.
  • Yapmak istediğiniz projeleri veya müşterileri eleme şansınız vardır. İster çalışırsınız istemezseniz çalışmazsınız.
  • Proje fiyatını siz belirlersiniz. Hatta bazılarına sadece aracılık bile yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Bu da işin çerezi oluyor.
  • Bazıları için önemli olan kıyafet sorunu yoktur. Dilerseniz don-atletle bile çalışabilirsiniz.
  • Ailenize veya kendinize kısaca hayata daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

Elbette her yerde freelance çalışmanın güzelliğini bulabilirsiniz. Peki ya kötü yanları hiç yok mu? Elbette gülü seven dikenine katlanıyor. Freelance çalışma modelinin dezavantajlarını şu şekilde sıralayabilirim:

  • Öncelikle müşteri size her saat ulaşmak ister. Bunu başta konuşmadıysanız başınız ağrıyabilir.
  • İşlerin sürekli olması kendinizi kanıtlamanız ve hatta yatırımlar yapmanızı gerektirir,
  • Sigorta olayı yoktur. Kendiniz ne yaparsanız sosyal güvenceniz odur.
  • Ülkemiz açısından bakarsak vergileri çoktur. Serbest çalışan olarak fatura kesmek isteseniz başlamadan batarsınız. Bu nedenle en iyi yerli freelancer siteleri ile işe başlamak doğru olacaktır.
  • Freelance olmanız iş veren açısından önemli değildir. Çoğu iş veren sizin kazancınızı en sona ayırır. Bu nedenle ücret alımında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu kapsamda ben önce projenin ücreti neyse yarısını işe başlamadan alırım. Geriye kalan yarısını da iş tesliminden en geç beş gün içinde istemekteyim. Siz de böyle bir kural koyabilirsiniz.
  • Hayatınız tatil gibi olsa bile tatilde de bazen çalışmanız gerekir. Bu nedenle çalışmadığınız zaman ücret veren yoktur. Ne kadar köfte o kadar ekmek örneği gibi.

Tüm bunları göze alarak freelance olmak ülkemizde ek gelir modeli olarak görülmesine neden olmaktadır. Çünkü sistem yoktur ve kazanmak gerçekten bazen zor olabilir. Ancak yabancı müşteriniz varsa kazançlar katlanır ve süreklilikte olursa kral sizsiniz.

En İyi Yerli Freelancer Siteleri Neye Göre Belirledim

En iyi yerli freelancer siteleri deneme yöntemi ve ücreti ile sıralandı. Bu bakımdan benim de iş yaptığım platformları bu listede görebilirsiniz. Sıralamayı karışık yaptım. Açıklama kısımlarında ne kadar iyi oldukları veya olmadıkları hakkında detaylı bilgiler verdim.

En İyi Yerli Freelancer Siteleri

Başlıklar halinde detayları inceleylim.

Bionluk Freelancer Pazar Yeri İncelemesi
Bionluk Freelancer Pazar Yeri İncelemesi

Bionluk Freelancer Platformu

2014 yılında kurulmuş olan platform kendini zamanla geliştirdi. İstanbul'da bulunan merkezinden hizmet vermektedir. Freelance çalışanların akıllarına gelen ilk platformlardan biridir. Komisyon oranı ise sabit ve % 20'dir. Hizmet verirken fiyatlandırmanızı buna göre yapmanız doğru olacaktır. Örneklemek gerekirse 100 TL verdiğiniz bir hizmetten hesabınıza 80 TL yansır. Bionluk platformunda dilerseniz destek hattı alabiliyorsunuz. Aldığınız destek hattı ile müşteri sizi numarası görünmeden arayarak görüşme sağlayabiliyor. Bu hizmet ilk ay için ücretsiz olup devam eden aylar için 6.90 TL/ay ücret alınır. Ödemeleri ise iki ile beş gün arasında hesabınıza aktarmaktadır. Ben en geç üç iş günü içinde aldım. Platform hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bionluk.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

SadeceOn Freelance Pazar Yeri Yorumları
SadeceOn Freelance Pazar Yeri Yorumları

SadeceOn Freelancer Pazar Yeri İncelemesi

İlk zamanlar tercih ettiğim bir platformdu. Zamanla kendilerini geliştirme anlamında komsiyon oranlarında büyük değişiklikler yaptılar. Verilen hizmete göre %5 ile %50 arasında komisyon almaktadır. Bu bakımdan verdiğiniz hizmet alanını inceleyip ilan açmanız yararlıdır. Siz 100 TL'lik bir ilan açtığınızda %50 komisyon verirseniz elinize 50 TL geçer. Bu ise baya büyük bir kesintidir.

Tüm bu şartlara rağmen profil açmanız duyulabilirlik açısından önemlidir. Şimdilik çorba gibi komisyon sistemine sahip olsa bile alıcıların bol olduğu bir platformdur. Ödemeleri ise hizmetin satın alınma tarihinden 7+1 gün sonra yapmaktadır. Dilerseniz toplu ödeme yöntemi ile kazancınızı alabilirsiniz. Bu yöntemi seçmeniz durumunda ödemelerinizi ayın sekizinci gününe kadar olan siparişlerin tümünün ödemesini on beşinde alabilirsiniz. Bu site ne yazık ki yakın zamanda kalıcı olarak kapatılmıştır.

Hızlı bul Serbest Çalışan Pazaryeri Yorumları
Hızlı bul Serbest Çalışan Pazaryeri Yorumları

En İyi Yerli Freelancer Siteleri: Hizlibul.com Platformu

Favori pazar yerlerinin başında gelmektedir. Komisyon oranı tüm hizmetler için sadece %10'dur. Bu bakımdan oldukça tercih edilesi bir platformdur. Hızlı bul sisteminde de aynen Bionluk platformunda olduğu gibi müşteri destek hattı alabiliyorsunuz. Büyük farkı ise destek hattı açmak hizlibul.com'da ücretsizdir. Hem komisyon oranları hem de ücretsiz destek hattı sunması bile tercih edilmesi için yeterlidir. Ödemeleri ise haftalık olarak Cuma günü sorunsuz şekilde yapmaktalar. Hızlı Bul platformunu incelemek isterseniz hizlibul.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Armut Freelancer Platformu İncelemesi
Armut Freelancer Platformu İncelemesi

Armut Serbest Çalışma Platformu

TV reklamlarından eminim aşina olduğunuz bir platformdur. Bu platformda işler oldukça farklı şekilde yürüyor. Sisteme girmek ücretsiz ama kullanmak paralıdır. Tabi freelance çalışanların gözünde paralı demek daha doğru olacaktır. Platformda sabit komisyon uygulaması yoktur. Bir iş için iş veren ilan açar ve freelance teklifte bulunur. İş veren birini seçer ve çalışmaya başlar. Bu noktada ise ödeme işin bütçesine göre freelance çalışandan alınır. Armut sistemini incelemek isterseniz hemen armut.com adresini kullabilirsiniz.

Backlink Freelance Pazar Yeri İncelemesi
Backlink Freelance Pazar Yeri İncelemesi

Backlink Freelance Platformu

2011 yılında kurulmuş olsa bile hala gelişme durumunda olan bir pazar yeri diyebilirim. Sistem üzerinde bazen mesaj gönderim hataları bile yaşanmadı değil. Yazılım olarak güncellenmesi değerini arttıracaktır fakat sanırım yeterli bir bütçeleri yok. Genel işleyiş olarak daha çok dijital hizmet sunanların kullandığı pazar yeridir. Makale yazımından sitenizde tanıtım yazısı yayınlamaya kadar pek çok kategori bulunuyor. Ödemelerinizi banka hesabına veya Papara hesabınıza alabiliyorsunuz. Ücreti otomatik olarak değil talep etmeniz durumunda sisteme girdiğiniz hesaplarınıza alabiliryorsunuz. Komisyon ücreti ise %20 olarak belirlenmiştir. Paltformu incelemek isterseniz backlink.com.tr adresini kullanabilirsiniz.

Webly Freelance Sitesi
Webly Freelance Sitesi

Webly Freelance Platformu

İlk başta size site kurma platfrmu Weebly'yi çağrıştırabilir ancak alakası yoktur. Sistem gelişim aşamasında diyebilirim. İlanların geç onaylanması bana göre eksi yönüdür. Platform üzerinde profilim olmasına rağmen şuan satış yapmış değilim. Bununla beraber yeni müşteri edinmedim değil. Çünkü platform üzerinde özel teklif verme yöntemi sunuluyor. Kişiye özel teklif verirken bir şekidle size online ulaşıyor. Gerisi ise sizin yeteneğiniz ile alakalı bir durumdur. Profilim olsun diyebileceğiniz bir pazar yeriyse hemen webly.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Uzman Kirala Part Time Çalışma Platformu
Uzman Kirala Part Time Çalışma Platformu

Uzman Kirala Freelancer Pazar Yeri

En iyi yerli freelancer siteleri ülkemizde yavaş yavaş artsa bile başlıcaları zaten bellidir. Uzman kirala sistemine ilk açıldığında üye olmuştum. Site çok karışık geldiği için uğraşmadım. Profilim halen duruyormu ona bile bakmadım. Bu platfomda iki kazanç kısmı var. Biri market bölümü diğer ise projeler bölümü. Projelere teklif vermek ücretsiz. Komisyon oranları ise projeler için %10, market bölümü için %20'dir. Paranızı istemeniz durumunda üç iş günü içinde hesabınıza göndermekteler. Sistem hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz uzmankirala.com adresini inceleyebilirsiniz.

r10 Forum İncelemesi
r10 Forum İncelemesi

En İyi Yerli Freelancer Siteleri Alternatifi r10 Forumu

Türkiye'deki web master forumlarının başında gelmektedir. Bir freelance pazar yeri değildir. Forum sitesi olmasına rağmen birçok konuda iş yapmanıza olanak sağlar. Bu noktada ödeme güvencesi forum profilleri ile doğru orantılı oluyor. Yani ticaret yapmak istiyorsanız çalışma arkadaşınızı profiline göre seçiyorsunuz. Platforma üye olmak basit ancak referansınız varsa. Ben referans kullanmadan üyelik açtım. Dilerseniz siz de r10 yönetimine neden platformda yer almak istediğinizi anlatan bir email gönderip profil açabilirsiniz. Çok kısa sürede size bir cevap gelecektir. Forumu incelemek isterseniz hemen r10.net adresini kullanabilirsiniz.

Proje Kurdu Serbest Çalışma Sitesi
Proje Kurdu Serbest Çalışma Sitesi

Proje Kurdu Freelance Platformu

Listede bulunsun diyebileceğim bir pazar yeridir. Sistem freelance çalışanları için çeşitli üyelikler adı altında ücret alır. Teklifleriniz için kontör sistemi kulanılır. Bir projeye teklif vermek için kontörünüz olmalıdır. Bir projeye teklif vermek bir kontördür. 10 Kontör için sizden 12 TL istenir. Ücretli bir pazar yeri yeni başlayanlar için cazip değildir. Elbette profilinizin olması bilinirliğinizi arttırmak için iyi olacaktır. Ücretsiz üye olmanız durumunda sınırlı sayılara teklif veriyorsunuz. Bununla birlikte %15 komisyon ödemesi vardır. Gold paket diye tabir edilen üyeliğe yükseltirseniz her proje teklif vermeniz size açılıyor. Komisyon oranı ise bu durumda %10 olmaktadır. Profilim olsun derseniz projekurdu.com adresinden hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Sanal İşçi Platform Yorumları
Sanal İşçi Platform Yorumları

Sanal İşçi Frelance Pazar Yeri İncelemesi

En iyi yerli freelancer siteleri listemde pek kullanmadığım sistemleri de sunuyorum. Böylece adını daha önce duymadım demezsiniz. Sanal işçi sisteminde komisyon oranı %13'dür. Ödemeleri ise Çarşamba günleri yapar. Bu sistemde de benim tarzım olmayan ücretli üyelik tipi mevcut. Dilerseniz üyeliğinizi yükseltebilirsiniz. Sistemi incelemek ve hesap açmak isterseniz sanalisci.com ziyaret edebilirsiniz.

İçerik Bulutu ve Makale net Platformları
İçerik Bulutu ve Makale net Platformları

İçerik Bulutu ve Makale.net Platformları

İçerik yazma konusunda bilginiz var veya ilgi duyuyorsanız genel olarak sizi bu adreslere yönlendirirler. Bu sistemlerde makale yazarak kazanç sağlarsınız. Ancak o kadar büyük rakamlar beklemeyin. Özellikle SEO uyumlu diye makale.net platformundan aldığım makalelere bakınca önüne gelenin makale yazarlığı yaptığını daha iyi anladım. Elbette SEO konusunda bilginiz varsa, semantik makale yazarım diyorsanız zaten kendi siteniz üzerinden oldukça kazanç sağlarsınız. Makale ücreti için genelde 100 kelimesine bir buçuk veya üç lira talep ediliyor. Bu tabi ki forum sitelerinde bulabileceğiniz rakamlar. Ancak SEO uyumlu 300 kelimelik bir içerik için 100 TL aldığımda oldu. Şuana kadar en düşük yazı yazdığım ücret bu diyebilirim. Kendinizi geliştirdikçe rakam artacaktır. Yine de her ne kadar benlik olmasa bile denemek isteyen için bu iki platforma göz atmalarını öneririm.

Letgo Freelancer Hizmetleri
Letgo Freelancer Hizmetleri

Letgo Uygulaması

Kısa sürede birçok yeniliğe adım atan Letgo, freelance çalışanlar içinde iyi bir platformdur. Özellikle konum bazlı işler yapıyorsanız kesinlikle ilan açmanızı öneririm. İlan açmak için ücret vermenize gerek yoktur. Uygulama tamamen ücretsiz şekilde müşteri bulmanızı sağlar. Ödemeyi ise genel olarak banka havalesi, Papara veya Shopier gibi ödeme araçları ile alabilirsiniz. Bunun yanında elbette dilerseniz fiziksel ürünlerinize de satabilirsiniz. Ben genel olarak dijital hizmetler vermek için kullanmaktayım.

Sahibinden Freelance Fırsatları
Sahibinden Freelance Fırsatları

En İyi Yerli Freelancer Siteleri: Sahibinden.com

Freelace müşteri kitlesine ulaşmak için her yolu dener. Bu yollardan biri de sahibinden.com sitesidir. Kurulduğu yıllardan beri en azından İETT otobüsleri üzerindeki reklamlarından tanıyorsunuzdur. Merkezi istanbulda olan şirket neredeyse her konuda ilan açma olanağı sunar. Bu platformdan müşteri kazanmak ise sizin yeteneğinize kalmıştır. İlan açarak veya belirli ilanlarla iletişime geçip kendinize yeni müşteriler edinebilirsiniz.

Pariyer Platformu İncelemesi
Pariyer Platformu İncelemesi

Pariyer Part Time Çalışma Platformu

Profilimin bulunduğu pazar yerlerinden biridir. Ücretsiz şekilde üye olabilir ve ilan açabilirsiniz. Yaptığınız işi veya hangi alanda hizmet veriyorsanız bunu belirten bir ilan şeklinde giriş yapmanız yeterlidir. Profilinizin dolu olması teklif almanız açısından yararlı olacaktır. Profilinizi oluşturmak için pariyer.com adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.

En İyi Yerli Freelancer Siteleri Hakkında Önerilerim
En İyi Yerli Freelancer Siteleri Hakkında Önerilerim

En İyi Yerli Freelancer Siteleri Hakkında Önerilerim

En iyi yerli freelancer siteleri eminim sizin de ilginizi çekti. Öncelikle tüm platformlar üzerinde profil açmanızı öneririm. Bundan sonraki süreçlerde ise müşterilerinize hediye hizmet verin. Örnek vermek gerekirse 300 kelimelik bir içerik yazma işi için 350 kelime yazın. Bu şekilde yapılan minik jestler size bulunduğunuz platformda iyi yorum getirir. İyi yorum alan hizmet verenler ise daha fazla tercih edilir. Bu bakımdan işleriniz artar. Her ne konuda hizmet verirseniz verin sonuç olarak işiniz insanladır. Sabırlı olmanız ve kötü niyetli kişileri önceden kestirebilmeniz önemlidir. Bu özelliği zamanla kazanırsınız.

Forum sitelerinden veya kendi siteniz üzerinden yapacağınız projeler içinde belirli bir kuralınız olsun. Örnek vermek açısından iş öncesi ödemenin yarısını alın. Kalan kısmını ise işi teslim ederken veya en geç 5 gün içinde talep edin. Dijital işler için pek ödeme sorunu yaşamazsınız. Mesela SEO hizmeti verdiyseniz ödemenin ikinci yarısını vermeyen için tüm çalışmaları silerseniz ki bu durumda zararlı müşteri olur. Bunu bildikleri için ödeme sorunu çıkarmazlar. Elbette zaman zaman aracıların size getirdiği işler olabilir. Bunun için uyanık olmanız önemlidir. Çünkü aracılar size para vermezlerse yapacağınız işlemler ona değil asıl müşteriye zarar verir. Bu bakımdan aracılara hizmet vermemeniz başlangıç için iyi olacaktır. En yi yerli freelancer siteleri konusunda genel görüşüm bu şekildedir. Son olarak freelance çalışma modeline geçmeyi düşünüyorsanız kendinize bir web sitesi kurmanızı öneririm. Wordpress Başlangıç Rehberi sayfası ile siz de sitenizi kurabilirsiniz. Bunun yanında D&R  veya idefix üzerinden Freelance Yaşam Tarzı isimli e-kitaba sahip olmanızı öneriyorum. Şimdiden herkese bol kazançlar.

En iyi yerli freelancer siteleri konulu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok

Yorumun Onaylansın İstiyorsan Bunlara DİKKAT ET!
*Yorumunu Ad ve Soyad kullanarak yap,
*Lütfen spam yorum yapma,
*İletişim için yorumlar kısmını kullanma,
*Yorumlarınız site veya blog adresi içermesin,
*Kullanıcıya yararsız olan yorumlar onaylanmaz,
*Yorumlara e-mail adresi bırakırken adresiniz(at)gmail com şeklinde bırakınız. Aksi durumda yorumunuz onaylanmayacaktır.
*İş birliği için SPONSORLUK sayfasına göz atabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.