Sponsor İçerik

İnternetten Günde 10 Dolar Nasıl Kazandım

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri Nelerdir?

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri Nelerdir?
Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri Nelerdir?
Her girişim bana göre yeni doğan bir ve büyümeye ihtiyacı olan bir çocuk gibidir. Eğer belirli bir yol izlenerek bu girişimcilik yolculuğuna çıkılırsa başarılı olmak kaçınılmazdır. Bunu aslında bir binanın temeli gibi de düşünebiliriz. Yani nasıl ki binanın temeli sağlam olmadan siz kat çıkarsanız illaki o bina çökecektir. Bu nedenle bir girişime başlarken kesinlikle yol arkadaşlarınızı ve materyallerinizi iyi seçmeniz gereklidir. Bu yazımda sizlere girişimcilerin başarılı olma nedenleri hakkında bilgi vereceğim. Yazıma başlamadan önce size hatırlatmak istediğim bir konu var. Daha önceki yazımda girişimcilik nedir sorusunun cevabını vermiştim. Size önerim ise eğer okumadıysanız bu yazımdan önce kesinlikle önceki yazımı okumalısınız.
Girişimciliğe etki eden bir çok faktör vardır. Bu yazımda ise temel olanlarını sizlerle paylaşacağım. Eğer tümünü yazmaya kalkarsak kitap oluşabilir. Amacım hikaye anlatmak değil belki bildiğiniz konular üzerindeki tozu almaktır. Bu nedenle bu yazımın girişimcilik hareketine başlamadan önce okunması gerekli diye düşünüyorum.
Bu Yazımdaki Başlıklar

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Ekip Seçimi

Girişimcilerin başarılı olma nedenleri denildiği zaman ilk akla gelen doğru ekip ile yola çıkmasıdır. Bundan önce bir analiz yapmalısınız. Hangi kişileri girişiminiz içinde istiyorsunuz? Neden bu kişiler gerekli? Size ne kazandıracak? vb. gibi bir çok sorunun cevabını vermeniz gereklidir. Mesela Apple’ın ilk kurulum yıllarını düşünün. Steve Jobs, bir garajda doğru ekiple yola çıktı. Evet bir hayali ürün pazarladı ve sonra oluşturdu. Bu onun kişisel başarısı değil tabi ki. Belki tek başına bir ürün çıkarması uzun zaman alacaktı. Ancak doğru ekip ile başladığı bu girişim yolculuğunda kalıcılığı ve sürekliliği yakaladı gibi.
Bir diğer konu ekibinize bir patron edası ile kesinlikle yaklaşmayın. Siz ne kadar o işi onlara benimsetirseniz o kadar çok katkıları olacaktır. Kişinin ne tipine ne inancına ne iş yerinde geçirdiği zamana dikkat edin. Dikkat edilmesi gereken nokta ise o kişinin size ve işinize katkısı olmalıdır.

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Sermayeyi Planlı Kullanma

Hazıra dağ dayanmaz diye boşuna dememişler. Sahip olduğunuz paranın kıymetini siz bilmezseniz çalışanlarınızdan bunu beklemeniz saçma olacaktır. Gerek ekip olarak gerekse kişisel olarak girişimcilik için belirlediğiniz sermayeyi planlı kullanmalısınız. Bu nedenle en iyi yol kesinlikle planlı bir bütçeye sahip olmaktır. Konusunda uzman olan beyin takımınızı karşınıza alın ve neye ne kadar gerekli hepsini çıkarın. Planlama sonunda ise ek çıkabilecek maliyetler adına bir ek plan yapılması da şarttır. Plan yapmak kadar yaptığınız bütçe planına sadık kalmanızda önemlidir. Bunu kesinlikle es geçmeyin.

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Patron Havasında Olmayın

Her ne kadar girişimci ve sermaye sorumlusu siz olsanız da kendi işinizin çalışanı olduğunuzu unutmayın. Ayrıca bu durumu çalıştığınız ekip arkadaşlarınıza da hissettirin. Eğer siz ben patronum havasında takılıp egonuzu tatmin etmek için bir girişim yapıyorsanız zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir. Bu durumda kendinize acımıyorsanız bari ekibinize acıyın. Aslında söylenecek söz kısaca kazan kazandır mantığını uygulayın gerisi geliyor.

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Markalaşmaya Önem Verin

Bu konuda verilecek bir çok örnek var. Mesela bir bakkala girip bana kağıt peçete verir misiniz demezsiniz. Buna karşın ise girip bana Selpak verir misiniz demeniz normal karşılanır. Bu durum firmanın markalaşmaya verdiği değeri gösterir. Başka örnek vermek gerekirse Uhu, Orkid, Kalebodur, Pimapen, Şaşal, Atari, Sarelle, Kot, Orelet, Jakuzi vb. bir çok marka artık ürün adı yerine geçmiştir. Bu durum ise reklam maliyetlerini azalttığı gibi bilinirliğin artmasını sağlamış ve güven vermiştir.

Kendinizi Kandırmayın

Sadece kendinizi değil aslında ekibinizi de kandırmamanız gerekir. Gerçekleri görün ve masaya yatırın. İşler yolunda gitmiyorsa “her şey süper yolunda gidiyor…” demenin gereği yok. Bu durumu örtmek yerine gerçekçi olun ve ekibiniz ile sorun neyse paylaşın. Böylece sorun ne ise zaman kaybetmeden çözüm üretebilir ve yola kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Aksi durumda hem zaman hem de para kaybı yaşarsınız.

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Planlarınız Süreklilik İçersin

Girişiminiz hakkında her ne konuda bir plan yaparsanız yapın daima uzun vadeli olsun. Yani amaç günü kurtarmak olmasın. Bu biraz İngiliz mantığı da diyebiliriz. Nasıl ki İngilizler bir planı 150-200 yıl ilerisini düşünerek yapıyorsa aynı mantıkla sizde girişiminizin geleceği ile barışık bir plan yapmalısınız. Ancak bu sayede kalıcı ve sürekliliği yakalamış bir girişim olabilirsiniz.

Girişimcilerin Başarılı Olma Nedenleri: Yaşamaya Zaman Ayırın

Girişimcilik hayata küsüp sadece işle yaşamak değildir. Aynı durumu çalışanlarınızdan da beklemeyin ve istemeyin. Ne siz nede çalışanlarınız hiç bir dünyevi unsurdan geri kalmamalıdır. Bu durum işinize katkı sağlayacağı gibi girişimin başarılı ve kısa sürede meyve vermesini sağlayacaktır. Girişiminiz elbette sizin ve çalışanlarınızın hayatı olmalı ancak onu amaç değil araç olarak görmeli ve göstermelisiniz. Bu durumda başarıya ulaşmamak imkansızdır. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca TwitterFacebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsin.

Hiç yorum yok

Yorumun Onaylansın İstiyorsan Bunlara DİKKAT ET!
*Yorumunu Ad ve Soyad kullanarak yap,
*Lütfen spam yorum yapma,
*İletişim için yorumlar kısmını kullanma,
*Yorumlarınız site veya blog adresi içermesin,
*Kullanıcıya yararsız olan yorumlar onaylanmaz,
*Yorumlara e-mail adresi bırakırken adresiniz(at)gmail com şeklinde bırakınız. Aksi durumda yorumunuz onaylanmayacaktır.
*İş birliği için SPONSORLUK sayfasına göz atabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.