Sponsor İçerik

İnternetten Günde 10 Dolar Nasıl Kazandım

Stok Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Para Kazandırır?

Stok Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Para Kazandırır?
Stok Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Para Kazandırır?
Teknoloji öncesinde bir firma yada şahıs kullanmayı düşündüğü fotoğrafları kataloglardan seçerek yüksek ücretler ile alabiliyorduk. Günümüzde ise artık dilediğiniz bilgiye kolay şekilde internet vasıtası ile ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde ücretli ve çok ekonomik fiyatlar ile dilediğiniz fotoğrafa ulaşabilirsiniz. Benim bu yazıda sizlere aktarmak istediğim ise fotoğraf alımı değil tam tersi kendi fotoğraflarımızı bu şekilde satışa sunup para kazanmak adına olacaktır. Yani yazımın konusu stok fotoğrafçılık nedir ve nasıl para kazandırır üzerine olacaktır.

Bu Yazımdaki BaşlıklarYazımda sizlere stok fotoğrafçılık hakkında bilmeniz gerekenleri, fotoğraflarınızı satabileceğiniz önerdiğim siteleri paylaşacağım. Sunduğum bilgiler ışığında çok satan resimler çekip sizde satış yaparak kazanç sağlayabilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık Nedir? ve Nasıl Başlanır?

Stok fotoğrafçılık nedir sorusuna gelirsem şu şekilde açıklayabilirim. Yukarıda söz ettiğim gibi önceleri başka birinin çektiği fotoğrafı işimizde kullanmak için binlerce lira verip alabiliyorduk. Artık teknoloji gelişti ve internet sayesinde dilediğiniz resmi bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde elde ettiğiniz resimler için telif konusu devreye girecektir. Telif konusunu ise ekonomik fiyatlar ile görsel satışı sunan sitelerden resim alarak çözüm sağlayabiliriz. Bu resimleri ise uzman veya amatör kişiler çekmektedir. Yani sizde fotoğraflar çekip bu sitede satabilirsiniz. İşte bu iş modeline stok fotoğrafçılık denir.
Bu işe başlamak için piyasada bulunan eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Genel olarak eğitim fiyatları 300 TL ile 800 TL arası değişmektedir. Benim size önerim ise ekonomik olmasını istiyorsanız online eğitimleri tercih edebilirsiniz. Mesela size Wordpress eğitimi verdiğim Udemy.com üzerinden de fotoğrafçılık alanında eğitim almanız mümkün. Stok fotoğrafçılık işine başlamak kadar sürdürmekte önemlidir. Çektiğiniz fotoğrafların satılmasını istiyorsanız istenilenlere cevap vermeniz gereklidir. Yani bir manzara resmide satabilirsiniz veya evde çektiğiniz bir resmide satabilirsiniz. Ancak hangi resmin daha fazla satış yapabileceğinin en iyi tespiti ise hepsinde koyup satış izlemesi yapmaktır. Bu konuda size önerim ise sektörel resimler çekmenizdir. Elbette manzara resimleri de satılıyor. Ancak sektörel resimler özellikle web siteleri ve reklam firmaları alım yapıyor. Bu nedenle sizde kendinize bir yol çizip resimlerini çekmelisiniz.
Fotoğraflarınızın satışa uygun olması için aşağıda vereceğim noktalara dikkat etmenizi öneriyorum. Böylece görselleriniz size daha fazla ve sürekli kazanç elde etmenize sağlayacaktır.
  • Reklam kullanımına ve web sitede kullanmaya uygun olmalı,
  • Kendinize bir konu seçerek ilerlemeniz iyi olacaktır,
  • Çekim hatalarına dikkat edin ve en aza indirin,
  • Yüksek çözünürlüklü resimler çekmeye çalışın,
  • Mümkünse fotoşop kullanmayın ve doğal olsun,
  • Kaliteli ışık kullanımına dikkat edin,
Yeni başlayan biri olarak yukarıdaki verdiğim kriterlere uygun olması açısından bir fotoğraf makinesi almanız iyi olacaktır. Bu konuda size önerim ise hem ekonomik hemde garanti konusunda sıkıntı yaşamamanız için mediamarkt.com.tr sitelerini kullanmanızdır. Elbette daha ucuza satış yapan yerlerde bulabilirsiniz. Mesela aliexpress.com sitesi bunlardan biridir. Ancak garanti konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizi unutmayın. Ancak küçük kullanacağınız malzemeleri bu siteden alabilirsiniz. Bu nedenle benimde kullandığım siteleri size öneriyorum.

Stok Fotoğrafçılık ile Ne Kadar Para Kazandırır?

Bu konuda size kesin bir bilgiyi kimse veremez. Çünkü satış hacminiz ve fotoğraf kalitenizi en iyi siz bilirsiniz. Ancak buna rağmen yeni başlayanlar için ortalama ne kadar kazanç sağlanabileceği konusunda tecrübelerim ışığında bir fikir sunabilirim. Genel olarak ilk başlayanlar için yani acemi diyebileceğimiz kişiler için ortalama bir fotoğraf için 0.6 dolar ve 10 dolar aralığında kazanç sağlayabilirler. Bu rakamlar bir fotoğraf satışı için sizin kazanacağınız rakamdır. Yani görselin satış fiyatı değildir. Görselin satış fiyatı genelde iki katı olmaktadır. Bunun yanında genelde firmalar veya freelance çalışanlar toplu alım yaparlar. Bu durumda ise sizin kazancınızda fazla olacaktır. Bu tür satışlarda ise ortalama olarak 20 dolar ve 70 dolar arası kazanılması mümkündür. Bunlar benim tecrübelerime dayalı rakamlardır. Siz daha kaliteli görseller sunarak daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.
Bunun için öncelikle bu iş modeline gereken önemi vermeniz gereklidir. Öylesine fotoğraf çekip satılmasını beklerseniz elbette sonuç hüsran olabilir. Size konuyu daha iyi anlatmak için örnekleme yapmak istiyorum. Fotoğraflarınızı bir kaç sitede sunduğunuzu düşünün. Bir paylaşımcı özenerek 100 tane fotoğrafı bu sitelerde yüklesin. Bu fotoğraflar bir çok ülkede satışa çıkacak. Dolayısı ile pazar büyük ve kazancıda ortalama 100 dolar ve 1000 dolar arası olabilir. Bu kazanç fotoğrafın kalitesi, gündeme uygun olması ve satış hacmi ile değişkendir.
Bir diğer fotoğrafçımız ise öylesine çekim yapsın ve satış sitelerine yüklesin. Bu durumda ise muhtemel kazancı aylık 5 dolar ve 25 dolar arası olacaktır. Bu yöntemi kendimde denedim. Verdiğim rakamlar ise benim kazançlarımı dikkat alarak belirttim. Şimdilik fotoğrafçılık için fazla zaman ayırmadığım için aylık kazancımda kısıtlı tabi ki. Ancak size gereken ilgiyi gösterip daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık için Hangi Siteleri Kullanabilirim?

İnternet üzerinde elbette bir çok stok fotoğrafçılık için site bulabilirsiniz. Ancak bunların bir çoğu sizin için az kazandırabilir. Hatta bazıları ülkemiz için satış sunmadığı için size de kazanç sağlamaz. Bu nedenle şimdilik kendi çalıştığım siteleri size öneriyorum. Neden derseniz bu siteleri kullandığım ve ödeme konusunda sıkıntı yaşamadım. Yani kesin kaynaktan sizinle bilgi paylaşımı yapıyorum. Size önerdiğim sitelere gelirsek:
  • depositphotos.com stok fotoğrafçılık sitesi,
  • dreamstime.com stok fotoğraf satış sitesi,
  • 123rf.com stok görsel paylaşım platformu,
  • shutterstock.com stok fotoğraf için satış sitesi,
  • Bigstock Photo fotoğraf satış ve temin sitesi,
  • kendi siteniz üzerinden satış yapabilirsiniz,
Bu siteler ile gönül rahatlığı ile çalışabilirsiniz. Yukarıda da söz ettiğim gibi bir çok site bulabilirsiniz. Ancak size önerim bir stok fotoğrafçılık sitesine üye olmadan kullanım koşullarını dikkatlice okuyunuz.

Birde yukarıda belirttiğim gibi kendi sitenizi kurarak çektiğiniz fotoğrafları satmanız mümkündür. Site kurma konusunda bilginiz yok ise daha önce yazmış olduğum "Bedava Site ve Blog Kurmak" başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Sonuç ve Önerim

Stok fotoğrafçılık ile para kazanmak oldukça zor olmasının yanında bir o kadarda kolaydır. Zorluk kısmı nedir derseniz, kaliteli resim çekme ve prodüksiyon ayarlama konularıdır. Elbette kaliteli bir makine ekipman temin ederek ayda 4-5 bin dolar gibi kazanç elde etmek mümkün. Üstelik çektiğiniz resimler güncel ise kazancınız daha fazla olacaktır. Bu konuda size önerim ise bir konu üzerine yoğunlaşmanızdır. Bu konu ise seçiminiz sevdiğiniz veya bir pazar araştırması sonucu elde ettiğiniz verilere dayalı seçim olmalıdır. Aksi durumda sevmediğiniz bir bölüm ile ilgili çekerek para kazanmak bir yana mutluluğunuz açısından da size bir fayda sağlamayacaktır.
Bununla beraber fotoğraflarınızı ve çekimlerinizi tanıtmanız açısından kesinlikle bir siteniz olsun derim. Site konusunda yardım için yukarıda belirttiğim gibi önceki yazımdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarınız ile sitenizi desteklemeniz özel işler almanıza katkı sağlayacaktır. Şimdiden bol kazançlar dilerim. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca TwitterFacebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsin.

Hiç yorum yok

Yorumun Onaylansın İstiyorsan Bunlara DİKKAT ET!
*Yorumunu Ad ve Soyad kullanarak yap,
*Lütfen spam yorum yapma,
*İletişim için yorumlar kısmını kullanma,
*Yorumlarınız site veya blog adresi içermesin,
*Kullanıcıya yararsız olan yorumlar onaylanmaz,
*Yorumlara e-mail adresi bırakırken adresiniz(at)gmail com şeklinde bırakınız. Aksi durumda yorumunuz onaylanmayacaktır.
*İş birliği için SPONSORLUK sayfasına göz atabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.