Sponsor İçerik

İnternetten Günde 10 Dolar Nasıl Kazandım

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Meslek sahibi olmak gerek geleceğimiz için gerekse hayallerimizin gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Meslek seçimi aslında çocuklar çağında iyi analiz ve iyi bir yönlendirme ile yapılmalıdır. Çoğu gelişmiş ülkeler de çok küçük yaşlarda meslek seçimi hakkında eğitime başlamaktalar. Ülkemizde ise ne yazık ki bu tür bir yaklaşım yok. Kabul edilmelidir ki zaten eğitim sistemimiz de buna uygun değil. Bu nedenle en büyük yük anne ve babalara düşmektedir. Kendi çocuklarını örnek alarak değil de geleceği ön görüp çocukları yetiştirmemiz gereklidir. Bu yazımda sizlere meslek seçimi konusunda dünyaca kabul edilen temel noktalardan söz edeceğim.

Meslek Seçimi Hakkında Korkularını Yenin

Maddi ve manevi olarak insan yapı itibari ile birilerini veya bir bilinmeyen olguyu kendine model kabul eder. Bu insanın doğasında vardır. Gerek inanan olsun gerek inanmayan olsun tüm insanlar için bu durum geçerlidir. Mesela İslam inancına sahip biri rızkı veren Allah der ve çalışmasına bakar. Diğer taraftan inanmayan biri çalışmadan, kazanmadan yaşanmaz der o da çalışır. Sonu itibari ile her iki modelde bir olguya inanır ve hayatını o şekilde yönlendirir.

Genel olarak ülkemizi göz önüne alırsak çoğu anne ve baba çocuğunun en iyi okula gitmesini, doktor, avukat, mühendis vb. bir meslek sahibi olmasını ister. Tüm çalışmasını da bu şekilde yönlendirir. Burada unutulan bir nokta ise çocuğuna ne olmak istediğiniz soran veya yetenekleri doğrultusunda çocuğunun eğitimine katkı sağlamak isteyen anne ve baba oranı oldukça düşüktür. Okumuş veya okumamış olarak ayırmak oldukça yanlış olsa da hayat tecrübesi fazla olan bireyler çocuklarına bu yönde olanak sağladığını söyleyebiliriz. Bu nedenle çocuğa ilk öğretilmesi gereken gelecekte meslek seçimi hakkındaki korkularının olmaması için tüm alt yapıyı sağlamalı ve çocuğumuzu o yönde eğitmeliyiz.

Akıl ve Beyin İle Ortak Hareket Karar Verin

Evet hayatımızda paranın önemi büyüktür. Ancak paranın bir amaç olmadığını araç olduğunu bilmeliyiz. Yani para hayatımız için gerek duyduğumuz ürünlere veya hizmetlere ulaşma aracıdır. Elbette herkes çok para kazanmayı ister. Peki çok para kazananlar gerçekten mutlu mu? Asıl cevap bu olmalıdır. Paradan önce sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Milyonlar teklif edilse bir bacağınıza vermeyeceğinizi düşünüyorum. Bu nedenle paranın hayatınızdaki yerini iyi belirlemeniz gereklidir.

Bir işi severek yaparsanız hem aile hayatınıza hem sizin kendi dünyanıza olumlu şekilde yansır. Siz mutlu olduğunda çevrenize bu enerjiniz yansır ve dolayısı ile dünya hayatınızdan büyük haz alır ve gerçekten yaşarsınız. Diğer taraftan binlerce lira kazandıran sevmediğiniz bir işi yapsanız tüm o işin sevimsizliği yüzünüze, kalbinize ve sonunda hayatınıza yansır. Sonuç ise dünya hayatı size doyumsuz bir yalan cennet yani bir nevi cehennem olabilir. Bu nedenle akı ve gönül ile hayatınıza yön vermeniz meslek seçimi için de geçerli bir kuraldır.

Meslek Seçimi İçin Yeteneklerinizi Dikkate Alın

Yeterince sermayeniz olsa ve sırf iyi para kazandırır diye lüks bir kadın kuaförü açsanız iyi olur değil mi? Peki makas tutmasını bilmeyen biri sadece parası var diye bu işi yapar mı? İlk bakışta yapmaz diyebilirsiniz. Ancak yapmasının bir çözümü de var. Bir kaç uzman kuaför tutar ve işi başlatır. Bu nokta ise bu kişinin girişimci ve idare edici olduğunun belirtisi diyebiliriz.

Yeteneğim yok diyen kimse aslında yeteneğini keşfetmemiş kimsedir. Çok paranıza olsa bile yönetme kabiliyetiniz yoksa bir işe yaramayacaktır. Küçük yaşlarda çocukların yetenekleri aslında kendini belli eder. Bunun görebilen aile bireyi ise oldukça azdır. Bunun nedeni ise yine eğitim ile alakalıdır. Sonuç itibari ile meslek seçimi için yeteneklerin keşfedilmesi önemlidir. Bu noktayı dikkate almak geleceğiniz açısından doğru meslek seçimi yapmanızı sağlayacaktır.

Freelance Destek Eğitimi İle Siz de Online İşinizi Kurun

Hayatınız İçin Önceliklerinizi Belirlemeyi Öğrenin

Hayatta herkesin önceliği farklıdır. Kimisi bencildir ve sürekli kendini önceler, kimisi ise bu önceliğe ailesini de ekler. Sonuç itibari ile her insanın kendine ait bilinen veya bilinmeyen öncelikleri vardır. Bizler anne ve baba olarak çocuklarımızı hayatındaki önceliklerini belirlemesini öğretmeliyiz. Elbette bunun için ilk yapılması gereken ise kendimiz önceliklerimizi nasıl belirleyeceğimizi öğrenmeliyiz. Bu işin yine temeli eğitime gidiyor. Kitap okuyarak, eğitimler alarak ve hayatın içerisinde yer alarak önceliklerimizi belirlemeyi öğreniyoruz. Hani derler ya tecrübe acıdır. Evet gerçekten her konu için tecrübe acıdır ancak tecrübeyi aktarmak ve karşınızdakine bu hatayı göstermek mutluluk vericidir. Bizler kazandığımız tecrübelerimizi çocuklarımıza aktararak onlarında hayatlarındaki önceliklerin belirlenmesine katkı sağlayabiliriz.

Hayatı Yaşamayı Unutmayın

Hayatta çalışmadan olmuyor bunda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Ancak çalışma uğruna hayatı yaşamayı da unutmamak gerekir. Sevdiklerimize zaman ayırmalıyız ki hayatta olduğumuzun farkında olalım ve zevk alalım. Meslek seçimi açısından bakarsak düşündüğünüz mesleğin size ne kadar yaşama olanağı sunduğuna dikkat etmek önemlidir. Elbette o mesleği sadece çok para kazandırıyor diye seçebilirsiniz belki ama mutlu ve paralı biri olarak hayattan zevk almadan yaşayan biri de olacaksınız. Bu durumda dünya sizin için ne anlam ifade eder kim bilir. Kabul para tatlıdır ancak seçtiğiniz mesleğin de hayatınıza katkısı olmalı. Sadece para kazandıran değil size dost, sevgi ve yaşam enerjisi kazandıran meslek sahibi olmayı tercih etmelisiniz diyorum. Son olarak Freelance Nedir? başlıklı yazım da ilginizi çekebilir diye öneriyorum.

Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımdan yani Facebook, Twitter ve Instagram sayfalarımdan takip edin derim.

Hiç yorum yok

Yorumun Onaylansın İstiyorsan Bunlara DİKKAT ET!
*Yorumunu Ad ve Soyad kullanarak yap,
*Lütfen spam yorum yapma,
*İletişim için yorumlar kısmını kullanma,
*Yorumlarınız site veya blog adresi içermesin,
*Kullanıcıya yararsız olan yorumlar onaylanmaz,
*Yorumlara e-mail adresi bırakırken adresiniz(at)gmail com şeklinde bırakınız. Aksi durumda yorumunuz onaylanmayacaktır.
*İş birliği için SPONSORLUK sayfasına göz atabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.