Sponsor İçerik

İnternetten Günde 10 Dolar Nasıl Kazandım

Mikronize Madencilik ve Kazançları

Ülkemizde Mikronize Madencilik ve Kazançları
Ülkemizde Mikronize Madencilik

Mikronize madencilik kullanım alanı olarak düşünüldüğü zaman Taş Devri'ne kadar gidilmekte. O zamanın insanları bildiğiniz gibi mağara duvarlarına şekiller çiziyorlardı. Resim diyebileceğimiz bu görseller belki onlar için bir iletişim aracıydı. İşte bu çizimleri yapmak için farkında olmadan Mangan Dioksit, Mangan Oksit veya Trimangan Tetraoksit temelli mikronize madencilik ürünleri kullanılmış. Aynı şekilde ilerleyen dönemlere göz atıldığında ise Mısır veya Roma kültürlerinde de kullanıldığı görülmektedir. Uzun bir dönem önemi bilinmeden kullanılan mikronize maden ürünleri 1868 yılında Mangan Dioksit kullanımı ile kuru pilin geliştirilmesi sonrası değerini belli etti. Bu icadı yapan bilim adamı ise Georges Leclanche'dır. Hatta şuan bile piller için aynı mantıkla üretim yapıldığını söyleyebiliriz. Bu nedenle ihtiyacın bitmediği ve kullanım alanlarının zamanla daha fazla arttığı bir sektör diyebiliriz.

Mikronize Madencilik Ürünleri Nerelerde Kullanılıyor?

Mikronize maden ürünlerini gerek işlenmeden gerekse işleme sonrası birçok sektörde kullanılmaktadır. Genel olarak *MTA verilerine göre tarımdan seramik üretimine kadar birçok sektörde kullanıldığı görülmektedir. Başlıklar halinde en çok kullanılan sektörleri şu şekilde inceleyebiliriz:

Cam Sanayi: Özellikle Feldspat ve Nefelinli açısından bir numaralı tüketici cam sanayisi olduğu bilinmektedir. Genel olarak camın saydamlık özelliğinin kaybolmaması istenildiği zaman ve üretimde viskoziteyi arttırmak amacı ile tercih edilmektedir. Ortalama olarak üretilen ürünlerde %15 veya %60 aralığında kullanılmaktadır. Özellikle yiyecek, içecek, ilaç şişeleri, kavanoz vb. gibi insan sağlığına etki edebilecek üretimlerde Nefelinli siyenit kullanılmaktadır.

Tarım Sektöründe Kullanımı: Son yıllarda teknolojinin gelişimi ile tarım ürünleri ve özellikle istenilen verimi almak adına birçok katkı kullanılmaktadır. Bu kapsamda enzim veya türevlerini etkinleştimek adına Mangan Dioksit kullanıldığı bilinmetedir. Bunun dışında Bor gibi mineralleri gibi maden türleri de bitki örtüsünü geliştirmek amacı ile kullanılmaktadır.

Boya Sanayisi: Boyanın yapısını ele aldığımız zaman genel olarak renklendirici, inceltici ve bağlayıcı elemanlardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Gerek üretim maliyetini düşürmek gerekse akışkanlık veya parlaklık vermek adına birçok amaçla mikronize madencilik ürünleri kullanılmaktadır. Özellikle dış cephe uygulaması konusunda Kalsiyum Karbonat yerine Feldspat gibi mikronize maden ürünleri kullanılmaktadır.

Seramik Alanında Kullanım: AVM'lere gittiğiniz zaman seramik mağazalarına gözünüzün takılmaması elde değil. Rengarenk ve parlak bu ürünlerin elde edilmesi sürecince birçok mikronize maden ürünleri kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse banyo ve mutfak alanında kullanılacak seramiklerde Talk madeni kullanılmaktadır. Bunun yanında elektroseramik veya sırlama amacı ile Talk yani Magnezyum Silikat temellidir.

Kimya Alanında: Kimya alanından mikronize maden ürünlerinin kullanımı oldukça fazladır. Özellikle çelik sanayisi düşünüldüğü zaman en çok Vanadyum, Kalay, Bor,Trona veya Kaolen gibi maden ürünlerinin kullanıldığını söyleyebiliriz. İlaç sanayisini de kimya sektörüne katarsak Stronsiyum mineralleri de listeye eklenebilir.

Görüldüğü gibi neredeyse elimizin altında olan birçok ürünün üretiminde mikronize maden ürünlerinden yararlanmaktayız. Bu bakımdan oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Mikronize Madencilik Sektöründe Kazanç Durumu Nedir?

Mikronize maden ürünlerinin kullanım alanının oldukça geniş olduğunu belirttik. Özellikle bitmesinin mümkün olmadığı kimya, boya, seramik gibi alanlarda kullanılması bu ürünlerinde parasal değerinin artmasını sağlamaktadır. Günümüzde büyük internet pazarlarında bile birçok maden ürünlerinin satışta olduğunu görebilirsiniz. Örnek vermek adına gittigidiyor isimli web sitesinde 10 kiloluk Magnezyum Oksit yüz seksen ile iki yüz lira arasında bir ücrete satılmaktadır. Maden sahibi olmasanız bile üretici bir firmadan sipariş vererek kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Mesela Uğur Has Madencilik firması ile anlaşarak toptan ürün temini yapabilirsiniz. Genel olarak işlenmeden kullanılan maden ürünlerinde kazanç oranı fazla olmaktadır.

Kendinize ait bir maden firması kurmak isterseniz bir bütçe gereksiniminiz olacaktır. Bu nedenle sıfır tesis kurmak yerine aktif olan bir maden sahasını almak daha iyi bir seçim olabilir. Bununla beraber sıfırdan tesis kurma konusunda danışmanlık almak kazancınızı pozitif yönde etkilecektir.

Ülkemizde maden sahaları oldukça geniş olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle dünyadaki Bor madeninin yüzde yetmişe yakını ülkemizde bulunmaktadır. Yatırımlarınızı bu düzeyde yapmanız daha fazla kazanç anlamına gelecektir. Sonuç olarak ister affiliate marketing yani satış ortaklığı benzeri aracılık yapın, isterseniz üreticilik yapın mikronize maden sektöründe talep hiç bitmeyecektir.

Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun dışında en güncel içeriklerim için Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

* Kaynakça:

  • www.mta.gov.tr/v3.0/bilgi-merkezi/maden-kullanim-alanlari
  • tr.wikipedia.org/wiki/Madencilik

Hiç yorum yok

Yorumun Onaylansın İstiyorsan Bunlara DİKKAT ET!
*Yorumunu Ad ve Soyad kullanarak yap,
*Lütfen spam yorum yapma,
*İletişim için yorumlar kısmını kullanma,
*Yorumlarınız site veya blog adresi içermesin,
*Kullanıcıya yararsız olan yorumlar onaylanmaz,
*Yorumlara e-mail adresi bırakırken adresiniz(at)gmail com şeklinde bırakınız. Aksi durumda yorumunuz onaylanmayacaktır.
*İş birliği için SPONSORLUK sayfasına göz atabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.